Miért van kevés roma a magyar fociban? 444.hu

A mi egykori fociprogramunk is benne van a kisfilmben, amit a 444.hu készített arról, hogy miért nem látni roma labdarúgókat az élsportban. 2009-ben elindított foci tehetségkutatók tapasztalataiból nőtte ki magát a Roma Tehetség Programunk.

A címben feltett kérdésre is találtunk válaszokat, de sajnos nem igazán érdekelt senkit, pedig mi igyekeztünk minden fórumon átadni a tapasztalatainkat. Az MLSZ-nek nem kellett erre válaszolnia, hiszen a Bozsik program szerintük, megoldja ezt a problémát. A klubok örültek a tehetséges gyerekeknek, de nekik nem volt dolguk az egyéni fejlesztés, gondoskodás, mentorálás, mert a mennyiség (TAO támogatás) fontosabb volt! Az edzők persze a saját érdekeik mentén igyekeztek menteni, ami menthetőt, de a klubérdek, ami a klub fenntartása volt, minden egyéni kezdeményezést törölt a rendszerből. A futballistáinkat inkább arra biztattuk, hogy tanuljanak, ne hagyják magukat megvezetni a foci mennyországban, ahová a tehetségük révén bejutottak. Mindannyiukra büszkék vagyunk, szeretjük őket. A filmben szereplő Robi volt az első fiú, akivel elkezdtük a magyar foci kálváriáját járni, elképesztően tehetséges volt, de már későn jött a segítségünk, a mennyországból a pokolban találta magát, most rá sem tud nézni a labdára, mert azzal szembesíti, hogy mi mindent veszített. Talán, ha nem lett volna annyira tehetséges most nem lenne annyira nehéz az élete. Köszönjük Robinak, hogy őszintén nyilatkozott – reméljük a foci még valamilyen formában visszakerül az életébe – szívből kívánjuk!

Itt még filmek arról milyen volt az akkor régen: