Tehetségtábor 2019 – projektek

Idén június 30 – július 5. között Taksonyban a Zöld Sziget Panzióban gyűltek össze a Roma Tehetség Program ösztöndíjasai.

Az első napon ismerkedtek egymással a régiek és az újak, a projektvezetők forgószínpadon ismertették a heti feladatokat és interjúzták a gyerekeket, kit milyen projektre hívjanak meg. Az este a gyerekek rögtönzött fellépéseivel kezdődött. Miután a táborban takarodót fújtak, a projektvezetők között elindult a “harc” a gyerekekért!

Itt az első nap délelőttje, amikor még vártuk, hogy mindenki megérkezzen a táborba:

Idén nem csoportokban dolgoztunk az ösztöndíjasainkkal, hanem kisebb-nagyobb projektekhez csatlakozhattak. Az egyik ilyen program, amit Kovács Máté és Hámor József vezetett, a ritmus projekt volt, amiben egy nagyon érdekes, új dologgal is megismerkedtünk a konnakollal.  Kézzel-lábbal, vízzel, vassal, mindenféle otthon használt eszközzel keltettek zenévé összeálló “zajt”.

Videók: konnakol próbák és maga az előadás, amit a tábor 3. napján láthattunk:

A másik projekt az Ando Drom – Kaj Phirel o Del? (Hol jár az Isten?) dalának feldolgozása volt mini “kórus” műfajban. A Mata András vezette (társai voltak a munkában Daróczi Gyula, Lakatos György és Balogh Noé) projekt a dal megértésén és megtanulásán túl igyekezett tisztelegni olyan nagy elődök előtt, mint Zsigó Jenő és Balogh János. Felidézték a 80-as és 90-es évek tábori és cigányzenei mozgalmát és elemezték annak tapasztalatait.

Próbák:

A harmadik nagy projektünk a Lovári Labor, amit a cigány nyelv és a cigány nyelvtanulás népszerűsítésére indítottunk útjára. A projektbe meghívott fiatalok kedvcsináló videókat készítettek. Üzenet TANULJ CIGÁNYUL! videók az alapítvány YouTube csatornáján is elérhetők. A projektet Daróczi Gyula vezette, a videók elkészítésében Szőke Zsuzsa és Kárpáti Adrienn, no meg a Lovári Laboros gyerekek segítettek.

A negyedik projektünk az Ároktői kórus. Lakatos György segített bővíteni a kórus repertoárját és felkészülni a közelgő fellépésekre. A csapat lelkesedése idén is rendkívüli volt, jókedvük és az éneklés iránti elköteleződésük ránk is ránk ragadt.

Kapcsolódó képA 2019-es tehetségtábort támogatta Az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Roma Nemzetiségi Támogatások pályázat keretében, ami nyelvi környezetben megvalósuló roma nemzetiségi, népismereti, művészeti, hagyományőrző táborok megszervezésére íródott ki. ROMA-NEMZ-TAB-19

Polgár Alapítvány logó            A táborunk támogatója volt a Roma Tehetség Program elkötelezett segítője a Polgár Alapítvány.