A mi kórusunk

„Kórusalapítás koronavírus idején” lehetne az alcím. Megszervezni pandémia alatt, hogy a gyerekek találkozzanak egymással az ország minden részéről, nem volt egyszerű feladat. Ráadásul a léc is magasan volt, hiszen elhatároztuk, hogy hagyományos cigány dalokat dolgozunk át kórusművekké. Mit szólnak majd a nagy elődök? Szabad-e hozzányúlni ilyen formán ezekhez az ikonikus szerzeményekhez, gyűjtésekhez? Mi a gyerekekkel közösen úgy döntöttünk, hogy teszünk egy próbát. Ezzel a kis videóval bemutatjuk, hogy miken mentünk keresztül ebben az egy szűk évben:

A tehetségeinkből verbuvált kórus tehát egyszer fent, egyszer lent, leginkább a vírushelyzet miatt, de azért összeállt egy nagyon szinvonalas repertoár, egy stabil csapat két lelkes kórusvezető támogatásával, Mata Andrással és Babindák Istvánnal. A háttérben zenészek támogatják a kórust, zongorán Molnár Bence, gitáron Lukács Janika, bőgőn és basszusgitáron Orsós Robi, és ütőshangszereken Orsós Sándor Erik. A videókat Farkas Andrásnak a hangot Sebák Péternek köszönjük!

Lukács Vanessza, Lukács Vanessza, Olomofe Rachel, Báder József, Oláh András, Lukács János, Nyíri Dominik, Tóth Regina a végső kórusunk tagsága. 

Amikor eljött a nyár, nagy volt az izgalom, hogy sikerül-e legalább az alkotótábort összehozni, vártuk a rendeleteket, hogy lehet-e bentlakásos tábort szervezni. Július 25-27. között végre együtt a csapat, de nagyon kevés ez az idő!!! 

Alig, hogy összeállt a kórus, máris kiálltunk a közönség elé, hogy teszteljük, vajon mit szól hozzánk egy olyan közeg, akiket nem feltétlenül az autentikus cigány népzene hajt ki a koncertekre! Az első helyszín Taksony a Zenepavilon a Fő téren július 30-án.

Holokauszt megemlékezésen vettünk részt augusztus 2-án, az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzat kora délután kezdődő megemlékezéséhez csatlakozunk. Molnár István Gábor a Rácz Gyöngyi Közösségi Központ vezetője örömmel fogadta a fiataljaink részvételét. A megemlékezésen a kórusunk elénekelte a Cigány Himnuszt és előadott egy hallgatót és egy magyar népdalt. A budapesti közönség itt hallott bennünket először, és érezhető volt, hogy megérintette őket a fiatalok többszólamú, átélt produkciója, elismerően nyilatkoztak az előadásról. Fiataljaink a roma önkormányzat elnökétől és a Központ vezetőjétől részletes beszámolót hallhattak a holokauszt helyi roma áldozatairól. A konkrétan nevesített családokon keresztül bemutatott folyamat és a tragédia mindenki számára átérezhetővé tette a a holokauszt borzalmait.

Legközelebb a Dürer Kertben találkoztunk már azzal a közönséggel, akik viszont valóban rajongói a cigány autentikus népzenének. Vajon ők mit szólnak majd hozzánk?

Támogatóink

Pályázat címe      „A ROMA KULTURÁLIS ESEMÉNYEK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK, KULTURÁLIS TARTALMAK ÉS TERMÉKEK ELÉRHETŐVÉ TÉTELÉNEK TÁMOGATÁSÁRA” 

Pályázat kódja   ROM-RKT-19-A-0013  

A program a Belügyminisztérium támogatásával, a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia keretében valósul meg.

Új Start Alapítvány

  • 1084 Budapest, Déri Miksa utca 3.
  • info@ujstartalapitvany.hu
  • 06 (30) 906 0858
  • számlaszámunk: 11708001-22240761,
  • adószámunk: 18975154-1-42
  • adományboltunk: ujSTARTpiac

 

segítse munkánkat!

kövess minket!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük