Szemüveg adományozás Jászkiséren

Mindig nagyon izgalmas feladat kiválasztani azt az új helyszínt, ahol bele merünk kezdeni egy ilyen nagyértékű adományozásba, mint amilyen az Esélyt a szemnek! program. Egy-egy településen 30 körüli rászorulót kell kiválasztania a közösségnek úgy, hogy az semmiképpen ne generáljon konfliktust. A programban olyan hátrányos helyzetű emberek jutnak szemüveghez, akik önerőből nem tudják megvásárolni a szemüvegeiket. Ők azok, akik a munkájuk elvégzésében, a tanulmányaik során hátrányba kerülnek annak okán, hogy nem áll a rendelkezésükre megfelelő látásjavító eszköz.

A programot olyan településekre visszük el, ahol elzártan az egészségügyi és optikai szolgáltatásoktól is „távol” élnek a rászorulók. Ahol nincs munka, nincs miért elhagyni a falut így még a szomszéd település is távolinak tűnik.

Tehát ott, ahol mi dolgozunk szinte mindenki belefér a „rászoruló” kategóriába, a 30 támogatott kiválasztása nem lehet esetleges, nyílt kommunikáció, jól átlátható kiválasztási protokoll kell ahhoz, hogy azok is elfogadják az eredményt, akik éppen most nem kapnak szemüveget.

Jászkisér települést azért választottuk az első Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyszíneként a programnak, mert ott sikerült olyan jól működő együttműködést kialakítani, ami biztosítani tudja a konfliktusmentes adományozást. Suki Izidor és önkéntes szervezete volt a helyi partner, akik évek óta képesek adományozási programokat vinni a településre mindenki megelégedésére.

A programban szemészeti vizsgálatot és adomány szemüvegeket biztosítunk a rászorulóknak. A helyi optikus partner Szászbereken (20km-re Jászkisértől) László Lilla volt, aki elvégezte a látásvizsgálatot és az optikájába kihelyezett adomány szemüvegkeretekbe elkészítette a Noptiker Kft-től kapott adomány lencséket. A Lilla Optikát is rendkívül körültekintően választottuk, olyan partnert kerestünk, akinek a szociális érzékenysége, odaforduló magatartása a támogatottak számára biztonságos környezetet képes nyújtani. A lencseadományozó Noptiker Kft. és személyesen Nagy László javaslatára ismertük meg Lillát, mint megbízható partnert, akire rábízhatjuk nem csak az optikusi feladatokat, hanem a teljes önkéntesen vállalt helyi lebonyolító feladatait is.

Lilla és Izidor rendkívül jó párosnak bizonyult a támogatottak vizsgálata és a szemüvegek megrendelése gördülékenyen zajlott, az emberek számára ünneppé vált az a néhány óra, amit a szászbereki Lilla Optikában tölthettek.

A szemüvegkereteket egész évben gyűjtjük, hogy a kiválasztásnál mindenki megtalálja a számára legkényelmesebb szemüveget. A kereteket főleg forgalmazóktól és látszerészektől kapjuk, de nagy hangsúlyt kap a magánadományozók bevonása a projektbe, ehhez folyamatosan fenn kell tartanunk a közvélemény érdeklődését a program iránt, aminek az a járulékos haszna, hogy felhívjuk a figyelmet arra problémára, hogy Magyarországon nincs szociális alapon működő szemüvegtámogatás, tehát ez nagy tömegeket érintő probléma.

Jászkiséren végül 34 ember 52 db szemüveget kapott, a programban nem adományozunk többfókuszú lencséket, de azok, akiknek távoli és olvasó korrekcióra is szüksége van két szemüveget is kaphatnak.

A jászkiséri programmal lezártuk a 2022-es évet, az Esélyt a szemnek! programban 2016 óta 1017 embernek 1313 db szemüveget adományoztunk.

Minden támogatónknak nagyon köszönjük, hogy felajánlásaiknak köszönhetően folyamatosan segíthetünk!

Az akcióról a Szoljon is tudósított a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál

Új Start Alapítvány

  • 1084 Budapest, Déri Miksa utca 3.
  • info@ujstartalapitvany.hu
  • 06 (30) 906 0858
  • számlaszámunk: 11708001-22240761,
  • adószámunk: 18975154-1-42
  • adományboltunk: ujSTARTpiac

 

segítse munkánkat!

kövess minket!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük